Milyen tünetek jellemezhetik az állkapocsízületi megbetegedést, mikor érdemes rá gyanakodni?

2022.05.11 11:21

Mindenekelőtt az állkapocsízület kattogása vagy pattogása, állkapocsfájdalom, szájnyitási nehezítettség, emellett krónikus fejfájás, migrén, nyakfájdalom, fülzúgás, eldugultfül-érzés, homloktáji fájdalom, szédülés, de akár derékfájás, testtartásváltozás, a fogak csikorgatása vagy csorbulása, arcfájdalom, szem mögött érzett fájdalom, valamint alvásproblémák (horkolás, alvás közben kialakuló légzéskimaradás).

Tovább...

Új digitális panorámaröngten a rendelőben

2022.02.18 07:00

A megfelelő végeredményhez, a páciens egészséges és esztétikus mosolyához alapos és pontos kivizsgálásra van szükség. Dr. Renner Ferenc rendelésén éppen ezért a jövőben egy vadonatúj Sirona Orthophos digitális panorámaröntgen segít a diagnózis kialakításában.

Tovább...

A harapás legkisebb eltérése is nagy problémákat okozhat

2020.11.30 05:36

Alsó és felső fogsora nem illeszkedik egymáshoz tökéletesen?
Mondták már, hogy csikorgatja a fogait éjszaka?
Állkapocsízületi- vagy arcizom fájdalmat tapasztal reggelente?
Esetleg szokott kattogni az állkapcsa?

Tovább...

Hogyan lehet rájönni, hogy a fejfájásunk hátterében állkapocsízületi megbetegedés áll?

2020.11.30 05:26

Talán nincs is olyan ember a Földön, aki ne találkozott volna valaha fejfájással. Amennyiben gyakran tapasztaljuk ezt a kellemetlen állapotot, akkor azt az érzést jól ismerjük, hogy milyen nehéz megtalálni rá a gyógyírt, illetve a kiváltó okot. Sokfelé keressük a megoldást, de fogorvoshoz csak nagyon kevesen fordulnak, pedig gyakran állkapocsízületi megbetegedés áll a panaszok hátterében.

Tovább...

Futás közben tapasztalt állkapocsfájdalom

2020.09.14 07:00

Bár nincs a köztudatban, mégis sok futó számol be arról, hogy edzés közben állkapocsfájdalmat érez, és ez jelentősen gyengíti a teljesítményét. Ha Ön tapasztalja ezt a kellemetlen érzést, jó ha tudja, hogy nincs egyedül!

Tovább...

A szorongás a fogakra is hatással lehet?

2020.09.14 06:14

A szorongás egyik mellékhatása a fogak csikorgatása és az állkapocs összeszorítása, ezt az állapotot összefoglalóan bruxizmusnak nevezik. Ez az önkéntelen állapot az emberek közel egyharmadát érinti és súlyos esetben akár állkapocsízületi megbetegedést, azaz TMD-t is okozhat.

Tovább...

Mit tehetünk azért, hogy a TMD okozta fájdalmat enyhítsük?

2020.08.12 07:00

Az állkapocsízületi megbetegedés, azaz TMD, azt az állapotot takarja, amikor egyensúlytalanság alakul ki állkapocsízület működésében, és ez kihat először az állkapocs izmaira, majd a környező izmokra, végül akár az egész szervezetre, ezzel fájdalmas tüneteket okozva.

Tovább...

Mi az összefüggés a fogcsikorgatás és a TMD között?

2020.08.03 07:00

A fogcsikorgatásnak, más néven bruxizmusnak azt a jelenséget nevezzük, amikor önkéntelenül, nem rágás céljából szorítjuk össze az állkapcsunkat, a fogainkat.

Tovább...

Segíthet a jóga a migrénes panaszokon?

2020.07.08 07:06

A migrén rohamszerűen fellépő görcsös fejfájás, amely lüktető fájdalmat okoz, jellemzően a fej egyik oldalán. Gyakran hányingerrel, hányással és fény- és/vagy hangérzékenységgel jár. Általában a korai felnőttkorban kezdődnek a tünetek és hozzávetőlegesen minden ötödik nőt és minden tizenötödik férfit érint.

Tovább...

Amikor a fájdalmat nem ott érezzük, ahol kialakul

2020.07.06 06:26

Előfordult már Önnel, hogy fagylaltevés közben megfájdult a feje? Hallott róla, hogy a karba sugárzó fájdalom a szívinfarktus egyik jele?

Tovább...

Gyakori migrén esetén is érdemes fogorvoshoz fordulni

2020.03.04 06:28

A migrén egy jellegzetes, rohamokban jelentkező erőteljes fejfájás, amely során szűnni nem akaró, lüktető fájdalomról számolnak be az érintettek, amely általában csak a fej egyik oldalát érinti, kevés esetben kétoldali.

Tovább...

Nőket vagy férfiakat érinti inkább az állkapocsízületi megbetegedés?

2020.02.17 12:58

Ha sérülés vagy harapási rendellenesség miatt egyensúlytalanság alakul ki állkapocsízület működésében, először az állkapocs izmaira nehezedik nagyobb nyomás, majd ez átterhelődik a környező izmokra, és később az egész szervezetre. Ezt a tünetegyüttest nevezik TMD-nek (temporomandibuláris diszfunkciónak), azaz az állkapocsízületi megbetegedésnek.

Tovább...

Az állkapocsízületi megbetegedés története

2020.02.04 15:12

Az állkapocsízületi megbetegedéssel, azaz TMD-vel kapcsolatban már az ősi Egyiptomból is maradtak fenn feljegyzések, de az orvostudomány először a XX. század elején foglalkozott vele. A konkrét betegséget először 1934-ben Dr. James B. Costen fül-orr-gégész szakorvos írta le. Ő mutatott rá arra, hogy ha egy sín segítségével harmonizálni tudják a kiegyensúlyozatlanná vált harapást… 

Tovább...

Betöltés...