Neuromuszkuláris fogászat

Szűnni nem akaró fejfájással küzd?

Megkeseríti mindennapjait az állandó nyakfájdalom?

Fülzúgása miatt több szakorvosnál is járt már, de nem találták meg az okát?

Sokan nem gondolnak rá, de ezeknek a tüneteknek a hátterében sok esetben az állkapocsízület megbetegedése és az emiatt kialakuló kiegyensúlyozatlan harapás áll. Nemzetközi kutatások szerint ez a kórkép minden 3-4. embert érint, mégis alig tudunk róla. Ezekkel a problémákkal a fogászat egyik szakága, az ún. neuromuszkuláris fogászat foglalkozik, amely az izmok, ízületek és a fogak együttesét vizsgálja. A kezelések segítségével a páciens optimális harapása visszaállítható, amelynek köszönhetően megszűnnek a fennálló kellemetlen tünetek.

Tudjon meg többet az állkapocsízületi megbetegedésről!

Milyen tünetek esetében lehet állkapocsízület megbetegedésére gyanakodni?

 • krónikus fejfájás, migrén
 • nyakfájdalom
 • fülzúgás, eldugultfül-érzés
 • homloktáji fájdalom
 • szédülés,
 • az állkapocsízület kattogása vagy pattogása
 • állkapocsfájdalom, szájnyitási nehezítettség, fájdalmas beszéd
 • derékfájás, testtartásváltozás
 • a fogak csikorgatása vagy csorbulása
 • arcfájdalom, szem mögött érzett fájdalom,
 • alvásproblémák: horkolás, alvás közben kialakuló légzéskimaradás
Ha Ön hasonló tünetekkel küzd, ne várjon tovább!
Kérjen időpontot neuromuszkuláris fogászati konzultációra az info@rennerdr.hu e-mail-címen, vagy a 06-1-215-14-22-es telefonszámon!

Az állkapocsízületi megbetegedés (TMD) hatása a szervezet egészére

Az állkapocsízület az emberi szervezet legbonyolultabb és leggyakrabban használt ízülete, amely a fogak összezárásáért, a rágásért, a beszédért és az állkapocs mobilitásáért felel. Amennyiben külső behatás vagy harapási rendellenesség miatt aszimmetria alakul ki a működésében, nagyobb nyomás nehezedik az állkapocs izmaira, amely túlterheltséget okoz a környező izmokban.  Az állkapocsízületi rendellenességek tehát gyakran nem az ízületben, hanem a körülötte levő izmokban érezhetők, majd ez a hatás gyűrűzik tovább az egész szervezetre. Ezt a tünetegyüttest TMD-nek (temporomandibuláris diszfunkciónak), azaz az állkapocsízületi megbetegedésnek nevezik, amely magában foglalja az ízületet, a körülötte lévő izmokat és szöveteket, valamint a nyakat, nyaki gerincet, az arcot, a füleket és a fogakat egyaránt.

Az állkapocsízületi megbetegedés meglehetősen gyakori, az emberek hozzávetőlegesen 40-75%-át érinti és minden harmadik embernél tünetek is jelentkeznek. Az Amerikai Fogorvos Társaság adatai szerint az Egyesült Államokban közel 75 millió ember szenved az állkapocsízületi rendellenesség valamilyen formájában.

A betegséget Dr. J. B. Costen fül-orr-gégész szakorvos írta le először 1934-ben. Ő világított rá arra, hogy a kiegyensúlyozatlan harapás sín segítségével történő korrigálásával a fül-, fej- és nyakfájás elmulasztható. Az optimális harapás visszaállításával ugyanis megszűnik az izmok túlterheltsége, ami azt eredményezi, hogy teljesen elmúlnak a kínzó tünetek.

Hogyan segít a neuromuszkuláris fogászati specialista?

A neuromuszkuláris fogászat az állkapocsízületi megbetegedésekkel foglalkozó fogászati szakág, amely az izmok, ízületek és a fogak együttesét vizsgálva nyújt megoldást a páciens tüneteire. Abban különbözik a szintén állkapocsízülettel foglalkozó gnatológiától, hogy nem csak a csontokkal, foggal és ízületekkel, hanem az izmokkal is foglalkozik, a teljes testet, mint összefüggő rendszert vizsgálja.

A speciális neuromuszkuláris mérések alapján megtervezett kezelések célja, hogy visszaállítsuk azt az egyensúlyi állapotot, a páciens ideális harapási pozícióját, amely során az állkapocsízületre ható nyomás és a környező izmok túlterheltsége megszűnik, ezáltal az ebből adódó tünetek elmúlnak.

Amennyiben a tünetek, leírások alapján magára ismer, és részt vett már hagyományos vizsgálatokon (háziorvos, neurológus, fül-orr-gégész, szükség esetén képalkotó diagnosztikai vizsgálatok, mint röntgen, MR-vizsgálat), de tünetei nem szűntek, érdemes részt vennie neuromuszkuláris vizsgálaton.

Töltse ki szűrőtesztünket, hogy tünetei és fogainak állapota alapján érdemes-e részt venni neuromuszkuláris fogászati konzultáción!

Hogyan zajlik a folyamat?

 1. gyors online szűrőteszt

Töltse ki szűrőtesztünket, tünetei és fogainak állapota alapján érdemes-e részt venni neuromuszkuláris fogászati konzultáción!

 1. személyes konzultáció

Ha szűrőtesztünk, valamint a személyes konzultáció alapján a tünetek beazonosíthatóak, és a szakértő számára felismerhetőek, akár tapinthatóak az állkapocsízületi rendellenességek, javasoljuk a műszeres mérés elvégzését.

 1. műszeres mérés, állkapocsízületi vizsgálat

A pontos diagnózis érdekében kulcsfontosságú a páciens adottságainak lehető legpontosabb felmérése. Rendelőnk a hazai piacon elsőként használja a világhírű Myotronics egyedülálló, ún. K7 állkapocsízületi vizsgáló módszerét és az ehhez kapcsolódó legmodernebb felszerelést. A különleges műszerrel végzett mérés századmilliméter pontossággal ad teljeskörű képet az állkapocs és a környező izmok működéséről és az elváltozásokról. Az elektromiográf (EMG) segítségével az egyes izompárok aktivitását térképezhetjük fel, és láthatóvá válik, hol található az izomban túlfeszülés.

A mágneskineziográf vizsgálja a harapás és az állkapocs mozgásának eltéréseit. Ezt követően kezdődik a J5 TENS kezelés, amely során akár 60 percig tartó folyamatos mozgatással ellazulnak a rágó- és mimikai izmok, ezáltal kialakul a szoftver által a páciens számára optimálisnak tartott harapás.

 1. ideiglenes, terápiás sín

A vizsgálatok eredményei alapján egy szoftver határozza meg a páciens ideális, kiegyensúlyozott harapási pozícióját, és ez alapján akár a vizsgálat másnapjára elkészítjük a páciens számára személyre szabott terápiás sín, amely a fogakra helyezve a precíz mérési technikának köszönhetően maximális pontossággal állítja vissza a kívánt egyensúlyt. A sín arra szolgál, hogy az optimális állkapocsállást, harapást modellezni tudjuk, a páciens párhetes hordás után a tünetek megszűnését tapasztalja, életminősége már ekkor jelentősen javul. Fontos alapelv, hogy amíg a páciensre szabott megoldást nem találjuk meg, és még nem tudjuk az optimális harapást modellezni, nem végzünk maradandó beavatkozást a fogakon.

 1. kezelési terv

Ha a terápiás sín az elvárt eredményt hozza, digitális szkenner segítségével, kényelmetlen lenyomatkészítés nélkül, elkészítjük a kezelési tervet, számba véve a sín által modellezett optimális harapáshoz szükséges beavatkozásokat.

 1. fájdalommentes új élet és tökéletes mosoly

Itt jellemzően fogpótlásra, igény esetén fogimplantációra és esztétikai beavatkozásokra van szükség, de bármilyen egyedi fogászati kezelésre lehetőség van, ami az eredményt segíti. A fogászati pótlásokat próbakoronával teszteljük, és ha ez már megfelelő, elkészül a digitális szkennelés alapján a hosszantartó, minőségi végeredmény – az ízületi fájdalmaktól mentes és tökéletes mosoly.

Ha Ön hasonló tünetekkel küzd, ne várjon tovább!
Kérjen időpontot neuromuszkuláris fogászati konzultációra az info@rennerdr.hu e-mail-címen, vagy a 06-1-215-14-22-es telefonszámon!

Amennyiben a tünetek, leírások alapján magára ismer, és fájdalmaival már korábban is orvoshoz fordult, részt vett hagyományos vizsgálatokon (háziorvos, neurológus, fül-orr-gégész, szükség esetén képalkotó diagnosztikai vizsgálatok, mint röntgen, MR-vizsgálat), de tünetei nem szűntek, érdemes részt vennie neuromuszkuláris vizsgálaton.

A tökéletes mosoly specialistája

Áraink 

Cikkeink

Betöltés...