Pácienstörténet – marika

A hetvenes éveiben járó hölgypáciens, Marika, egy jelentős fogazati rendellenességgel, és ehhez kapcsolódó testi tünetekkel, panaszokkal, valamint hiányos esztétikával kereste meg Dr. Renner Ferenc rendelőjét. A konzultáció során kiderült, hogy ezt csak egy teljes szájrendezéssel lehet megoldani. 

A fejfájás, migrén, nyak- vagy arcfájdalom olyan tipikus tünetek, amik állkapocsízületi megbetegedésre utalhatnak. Ha ezt még az állkapocsízület kattogása vagy pattogása, az állkapocs fájdalma, illetve szájnyitási nehezítettség is kíséri, mindenképpen felmerül az állkapocsízületi megbetegedés. Az állkapocs rendellenességeiből ún. kiegyensúlyozatlan harapás alakul ki, mellyel a fogászat egyik szakága, az ún. neuromuszkuláris fogászat foglalkozik. A kezelések segítségével a páciens optimális harapása visszaállítható, amelynek köszönhetően megszűnnek a kellemetlen tünetek. 

Követve a neuromuszkuláris fogászati protokollt, Dr. Renner Ferenc először meghatározta az optimális fogérintkezést, bemérte a páciens fogazatát Állkapocsízületi vizsgálat. A mérés által megállapított optimális pozícióra készült egy sínt, amelyet 30 napig viselt a páciens. A sínhordás ideje alatt Marika tünetei javultak, így elkezdődhetett a tényleges beavatkozás. 

A fogak előkészítése után a páciens ideiglenes fogpótlásokat kapott. Ez próbafogazat és tesztelési időszak alkalmas volt arra, hogy Marika ki tudja próbálni a funkcionalitást, a rágást, és láthatta az új esztétikus mosolyt. A páciens ezekkel elégedett volt, így módosítás nélkül fémmentes anyagból elkészültek a végleges fogpótlások. 

Az új, végleges, esztétikus és funkciójában is megfelelő fogpótlások átvételekor Marika nagyon elégedett volt, látványra is megfiatalodott, amit úgy kommentált, „Ez felért egy ráncfelvarrással!”
 

Betöltés...