Pácienstörténet

Anne (69) külföldről kereste fel Dr. Renner Ferenc rendelőjét, azzal a céllal, hogy közel 30 éves felső fronthídját kicseréljék, mert már nem volt elégedett vele.

Már az első konzultáció során, az anamnézis felvételekor kiderült, hogy Anne-t régóta nyak- és vállfájás kínozza, de a sok vizsgálat és kezelés hatására sem múltak el a panaszai. A kezelés előtti állapotról készült részletes fotókon Dr. Renner Ferenc számára már látható volt, hogy a páciens fogazatának eltérései, valamint a nyak- és vállfájdalom kapcsolatban állhatnak egymással. A felnőttek 80%-nak van valamilyen állkapocsízületi eltérése, ami az esetek 20-30%-ban állkapocsízületi megbetegedéshez vezet. Ez az elváltozás, angol rövidítésben TMD (tempromandibular joint dysfunction), az állkapocstól, fogaktól független okoz tüneteket, migrént, fül-, nyak- vagy arcfájdalmat, bizonytalan harapást. Megoldása a kiegyensúlyozott harapás visszaállítása. Ehhez egy ún. neuromuszkuláris bemérés szükséges, amit Dr. Renner Ferenc a Myotronics K7 rendszerével végez. Az ideális állapotot egy sínnel modellezik, így volt ez Anne esetében is, aki a sín folyamatos viselése mellet arról számolt be, nyak- és vállfájdalmai is megszűntek. Így boldogan vágott bele a teljes szájrendezésbe.

A neuromuszkuláris bemérés során Dr. Renner Ferenc meghatározta a páciens optimális fogérintkezését. Fogait előkészítették, a digitális technikának köszönhetően készült a páciens számára egy, a végleges fogpótlásaival tökéletesen megegyező ideiglenes. Ezt az ideiglenes fogpótlást további tesztelés céljából Anne rövid ideig viselte, hogy alapos hordás és tapasztalás után tudjon döntést hozni, a későbbi fogpótlás színe, formája, funkciója megfelelő. Amikor az ideiglenes fogakat megkapta, elsőre szokatlan volt, „ezzel nagyon nehéz lesz együtt élni” – konstatálta Anne. De adott időt és lehetőséget, és 2 hét elteltével már alig várta, hogy a végleges elkészüljön. „E nélkül a fog nélkül nehéz élni, nem is tudom, hogy a korábbi fogazatommal hogyan tudtam létezni!” Így elkészült a végleges új, esztétikus pótlás, amivel azóta is boldogan mosolyog, és újra fájdalmaktól mentesen él.

a beavatkozás előtt

Anne mosolya a kezelést követően

Betöltés...