Mit tehetünk azért, hogy a TMD okozta fájdalmat enyhítsük?

Az állkapocsízületi megbetegedés, azaz TMD, azt az állapotot takarja, amikor egyensúlytalanság alakul ki állkapocsízület működésében, és ez kihat először az állkapocs izmaira, majd a környező izmokra, végül akár az egész szervezetre, ezzel fájdalmas tüneteket okozva.

Az alábbiakban összegyűjtöttünk pár ötletet arra vonatkozóan, hogyan tudjuk otthoni körülmények között enyhíteni ezeket a kellemetlen panaszokat. Alapvetően három fő célt érdemes meghatározni:

  • az izomfeszülést csökkentése, az izmok nyújtása
  • relaxáció, stresszoldás bevezetése a hétköznapokba
  • az állkapocs tudatos ellazítása

Nézzük, hogyan lehetséges mindez:

A TMD gyakori tünetei között találjuk a görcsös rágóizmokat. Ezeket az izmokat, csakúgy, mint a test bármely más vázizmát, lehet nyújtani, ezáltal enyhíteni tudjuk a fájdalmat okozó feszülést. Rendelőnkben egy speciális állkapocstornát javaslunk pácienseinknek, amely az alábbi három gyakorlatból áll: a száj nagyra nyitásával kezdjük, ezt követően az alsó állkapocs oldalra mozgatása következik, úgy, hogy a fogak egymáson csúsznak. A sort az állkapocs előre tolása zárja, szintén úgy, hogy a fogak csússzanak egymáson. Mindegyik feladatot addig a pontig csináljuk, ameddig az izmok engedik, majd ebből a pozícióból próbáljuk még egy kicsit tovább „erőltetni”, mert ezzel valósul meg a tulajdonképpeni nyújtás.

Vezessünk fájdalomnaplót, hogy lássuk hogyan alakul a fájdalom; mikor erősebb, mikor enyhébb, így feltérképezhetjük, hogy milyen tevékenység vezethet a tünetek erődöséhez, és eszerint tudjuk módosítani az életvitelünket.

Amennyiben jellemző ránk olyan szokás, amely során az állkapocs izmai megfeszülnek, akkor azokról próbáljunk tudatosan leszokni és új, pozitív szokásokat bevezetni helyette, például az N-pozíciót (lásd később).

Az alábbi szokásokat javasolt abbahagyni:

  • fogcsikorgatás
  • a fogak összeszorítása
  • az arc, az ajkak vagy tárgyak rágása
  • az állkapocs pihentetése a kezünkön
  • a nyelv fogak ellen való tolása

A stressz tudattalanul is az állkapocs megfeszítéséhez és olyan rossz szokásokhoz vezethet, mint például a fogcsikorgatás. Emiatt sokat tehetünk a tünetek enyhítésért, ha csökkentjük a stresszt, és nem csak testileg, de lelkileg is ellazulunk. Ehhez jó módszer a relaxáció, a meditáció vagy a hasi légzés elsajátítása. Az ellazulásban sokat segít a pihentető éjszakai alvás. Javasolt a koffeines italok, mint kávé, tea, üdítőitalok mellőzése. Ügyeljünk az alvás megfelelő körülményeire, legyen kevesebb a fény és a zaj, válasszunk kényelmes matracot és párnát. Lefekvés előtt már ne végezzünk számítógépes munkát, ne nézzünk tévét és az edzést se a nap legvégére hagyjuk.

Az ébren töltött órákban folyamatosan, tudatosan figyeljük, hogy az állkapcsunk nyugodt, kényelmes pozícióban tartsuk – ennek fontos eleme, hogy az alsó és felső fogívek ne érjenek össze! Ennek elérésben segít, ha bevezetjük az úgynevezett N-pozíciót, azaz a nyelvet enyhén a szájpadlásra, a felső frontfogak mögé helyezzük és hagyjuk, hogy a két fogsor kicsit szétváljon egymástól, amikor az állkapocs ellazul (mint, amikor az N betűt formázzuk).

Ha fenti javaslatok nem, vagy csak kis mértékben segítenek a panaszain, forduljon hozzánk bizalommal az info@rennerdr.hu e-mail-címen, vagy a 06-1-215-14-22-es telefonszámon!

Betöltés...