Amikor a fájdalmat nem ott érezzük, ahol kialakul

Előfordult már Önnel, hogy fagylaltevés közben megfájdult a feje? Hallott róla, hogy a karba sugárzó fájdalom a szívinfarktus egyik jele?

Egyes betegségek által kiváltott fájdalom gyakran egészen máshol érezhető, mint ahol valójában képződik. Ezt a jelenséget kisugárzó fájdalomnak nevezik és sokkal gyakrabban fordul el, mint elsőre gondolnánk. Ez áll például a mögött, hogy a gerincsérv következményeként a páciens a végtagjait fájlalja. A mióma egyik tünete a lábakba sugárzó fájdalom. A fejtető fájdalma többet között a garat gyulladására is utalhat. Vesekő esetén a fájdalom akár a belső combban is megjelenhet.

A máshol jelentkező fájdalomérzet teljesen téves irányba is viheti a kezelést, gyakran hosszú ideig eredménytelenül kezelik azokat a betegeket, akik ezekkel a panaszokkal fordulnak orvoshoz.

Általánosságban elmondható, hogy az egyes betegségekhez kapcsolódó kisugárzásos fájdalmak helye, bár sokszor jellemző, mégsem teljesen szabályszerű. Egyes esetekben teljesen szokatlan területeken is képződhet fájdalomérzet.

Az, hogy a fájdalom hova sugárzik ki, soha nem véletlen. Az egyik tudományos magyarázat szerint azokra a területekre sugárzik ki a fájdalom, amelyhez közel helyezkedett el az az embrionális szövet, amelyből aztán az érintett belső szerv kifejlődött, azaz a magzati fejlődés eredményeképpen bizonyos testtájakat összeköti, hogy az idegek azonos helyen kapcsolódnak be a központi idegrendszerbe. A rekesztájékról például azért érezhetünk kisugárzó fájdalmat a nyak környékén, mert ennek a szövetnek a magzatkori elődje a nyakhoz közel helyezkedett el.

TMD, azaz az állkapocsízületi megbetegedés sok kellemetlen panaszért tehető felelőssé. Fájdalmat okozhat az arcban, a fejben, a szemekben, a fogakban és persze az állkapocsban. Ennek hátterében az áll, hogy ezek a területek a fájdalomingert mind az arcidegen keresztül juttatják el az agyba. A betegség okozta állkapocsfájdalmat ezért az agy esetenként máshova lokalizája. De előfordulhat az is, hogy az elmozdult harapás által az állkapocs vagy az állkapocsizom irritálja az arcideget. Ez ugyan az idegben okoz fájdalmat, mégis egy másik testtájon érzékeljük az arcideg által közvetített információnak köszönhetően. Ha sikerül visszaállítani a páciens ideális harapását, ami által megszűnik a deformáció, akkor minden egyéb fájdalmas kísérő panasz is megszűnik.

Tudjon meg még többet a TMD-ről és ha Ön hasonló tünetekkel küzd, ne várjon tovább! Kérjen időpontot neuromuszkuláris fogászati konzultációra az info@rennerdr.hu e-mail-címen, vagy a 06-1-215-14-22-es telefonszámon!

Betöltés...