Hogyan lehet rájönni, hogy a fejfájásunk hátterében állkapocsízületi megbetegedés áll?

Talán nincs is olyan ember a Földön, aki ne találkozott volna valaha fejfájással. Amennyiben gyakran tapasztaljuk ezt a kellemetlen állapotot, akkor azt az érzést jól ismerjük, hogy milyen nehéz megtalálni rá a gyógyírt, illetve a kiváltó okot. Sokfelé keressük a megoldást, de fogorvoshoz csak nagyon kevesen fordulnak, pedig gyakran állkapocsízületi megbetegedés áll a panaszok hátterében.

A krónikus fájdalom második leggyakoribb oka az állkapocsízület megbetegedés (TMD), mégis nagyon kevesen ismerik ezt a tünetegyüttest. Egy amerikai kutatás szerint a lakosság 70%-a szenved legalább egy TMD tünettől, ezek közül pedig a leggyakoribb a fejfájás.

Felmerülhet a kérdés, hogy hogyan tud az állkapocs problémája fejfájást okozni?

Az állkapocsízület működésében aszimmetria alakul ki, amely állandó nyomást alakít ki az állkapocs izmaiban. Ezek az izmok túlterhelődnek és ez a feszültség átterhelődik a környező izomcsoportokra annak érdekében, hogy csökkentsék a rájuk nehezedő nyomást. Ezáltal olyan helyen is problémát okoznak, ami már nem köthető egyértelműen az állkapocshoz, az eredeti kiinduló ponttól távolabb. Ez a hatás az egész szervezetre tovább gyűrűzhet. És ha ez nem lenne elegendő, az izmok nem csak túlterhelődnek, de ez a kialakult feszültség az adott terület vérellátását is csökkenti. A szervezet erre ösztönösen úgy reagál, hogy még több vért küld az érintett területre, amely hatására az izmokban és a fejben megnő a vérnyomás, ami egy speciális fájdalom érzetet alakít ki. Különböző fejfájás típusok léteznek, ezek közül két típus köthető a TMD-hez. Az egyik, amikor úgy érezzük, mintha egy szoros fejpánt vagy egy három számmal kisebb sapka nyomná a fejünket, illetve az előzőekben említett fajta, amikor a vérnyomás megnövekedésének hatására alakul ki a kellemetlen érzés.

Mi utalhat arra, hogy TMD áll a háttérben?

Amikor már minden otthoni praktikát kipróbáltunk, és még mindig nem szűnt meg a fejfájás, a legtöbben neurológushoz vagy belgyógyászhoz fordulnak segítségért. Nagyon helyesen, ugyanis ezek az orvosok tudják a legtöbb lehetséges okot feltérképezni, ők tudják a megfelelő kivizsgálásokat elvégezni. Amikor minden vizsgálat negatív eredménnyel zárult, már sok módszert, gyógyszert kipróbáltunk és még mindig nincs eredmény, a tüneti kezelések további próbálgatása helyett érdemes inkább tovább kutatni a kiváltó okot és elmenni egy neuromuszkuláris fogászati konzultációra. A TMD egy tünet csoport. Amennyiben a lehetséges tünetek közül egynél több is jellemző ránk, akkor már alapos a gyanú, hogy állkapocsízületi megbetegedéssel van dolgunk. Tesztünkkel hamar választ kaphat erre kérdésre, szánjon rá pár percet és töltse ki ITT.

Sokakat megijeszt, hogy a TMD kezelése egy akár hónapokig is eltartó folyamat, de érdemes belevágni, hiszen hosszútávú megkönnyebbülést hoz és nem jár fájdalommal. Három egyszerű lépésből áll:

  • Amennyiben a tünetek alapján felmerül a gyanú, a neuromuszkuláris konzultáción a szakértő fogszakorvos megállapítja, hogy valóban fennáll-e a probléma és ha igen, kezelési tervet állít össze
  • A legfontosabb lépés a harapás kiegyensúlyozása, ugyanis az izmok túlfeszülése, amely a kellemetlen tüneteket eredményezi, leggyakrabban a nem megfelelő fogérintkezések következménye
  • Végezetül az izmok túlfeszülésének enyhítése következik. Ez a lépés legtöbbször a harapás rendbetételével együtt magától megtörténik, de előfordulhat, hogy kiegészítő kezelésre van szükség.

Bővebb információ a neuromuszkuláris fogászati kezelésről ITT található.

Betöltés...