Futás közben tapasztalt állkapocsfájdalom

Bár nincs a köztudatban, mégis sok futó számol be arról, hogy edzés közben állkapocsfájdalmat érez, és ez jelentősen gyengíti a teljesítményét. Ha Ön tapasztalja ezt a kellemetlen érzést, jó ha tudja, hogy nincs egyedül! Több lehetséges oka is van annak, hogy fájdalmat vagy diszkomfortérzetet tapasztalunk az állkapcsunkban. Cikkünkben bemutatjuk a lehetséges okokat, amelyek a jelenség mögött állhatnak, és néhány tippet is adunk arra vonatkozóan, hogy hogyan lehet enyhíteni a kellemetlenségeket.

Helytelen fejtartás
A rossz fejtartás is állkapocsfájdalmat tud okozni. Ha futás közben a fejünket nem egyenesen a nyakunkon tartjuk, hanem kissé előremozdul, lefelé „bólint”, akkor az az egész testnek nagyobb terhelést jelent. A nyak izmai pedig össze vannak kötve az állkapocs izmaival, így ez a feszültség fájdalom formájában jelenhet meg az állkapocsban. Kérje meg egy ismerősét, hogy figyelje meg a fejtartását futás közben, vagy készítsen videót, amelyen Ön is láthatja. Ha kiderül, hogy nem megfelelő a tartása, mindenképp változtatni kell. Ha futás közben előrenézünk, és nagyjából 10-15 méterre ellátunk, nagy valószínűséggel helyesen tartjuk a fejünket. További, apró életmódbeli változtatások is segíthetnek abban, hogy korrigáljuk a tartásunkat, nézzünk kevesebbet a telefonunkra, igazítsuk ennek megfelelően a munkaállomásunkat és a monitorunkat.

Állkapocs összeszorítása
Sokan észre se veszik, hogy összeszorítják az állkapcsukat. Ez főleg akkor fordul elő önkéntelenül, amikor nagyon koncentrálunk, amikor szó szerint rágódunk egy problémán. Ez egy idő után tartós állkapocsfájdalmat okozhat. Sok futó szájon át veszi a levegőt, így bár futás közben nem szorítja össze az állkapcsát, de ha más helyzetekben jellemző rájuk, akkor az futás során is érzékelhető fájdalmat tud okozni.

Állkapocsízületi megbetegedés (TMD)
Ez a betegség az állkapocsban és a környező izmokban is fájdalmat okozhat. További tünetei a fájdalomérzet rágás közben vagy a fül környékén, hallásproblémák, arcfájdalom és a száj nyitása és zárása körül felmerülő nehézség. Amennyiben ezen tüneteket valamelyikét tapasztalja, érdemes elvégezni gyors szűrőtesztünket: https://www.rennerdr.hu/hu/allkapocsizuleti-kezeles/szuroteszt

Szívinfarktus
Fontos hangsúlyozni, hogy az állkapocsfájdalom a szívinfarktus egyik jele is lehet. További erre utaló jelek a mellkasfájdalom és baloldalra kisugárzó karfájdalom. Ha arra gyanakszik, hogy szívinfarktusa van, vagy bárki más panaszkodik hasonló tünetekről, fontos haladéktalanul orvoshoz fordulni!

Amennyiben tesztünk alapján úgy gondolja, hogy fennáll az állkapocsízületi megbetegedés lehetősége, ne várjon tovább, kérjen időpontot neuromuszkuláris fogászati konzultációra az info@rennerdr.hu e-mail-címen, vagy a 06-1-215-14-22-es telefonszámon!

Betöltés...