NŐKET VAGY FÉRFIAKAT ÉRINTI INKÁBB 
AZ ÁLLKAPOCSÍZÜLETI MEGBETEGEDÉS (TMD)?

Ha sérülés vagy harapási rendellenesség miatt egyensúlytalanság alakul ki állkapocsízület működésében, először az állkapocs izmaira nehezedik nagyobb nyomás, majd ez átterhelődik a környező izmokra, és később az egész szervezetre. Ezt a tünetegyüttest nevezik TMD-nek (temporomandibuláris diszfunkciónak), azaz az állkapocsízületi megbetegedésnek.

Bár ez a betegség még nem került be a köztudatba, meglepően sokakat érint. Egyes források szerint a lakosság kb. 40-75%-a érintett és minden harmadik embernél tüneteket is okoz. Az Egyesült Államokban évente 150.000 embert diagnosztizálnak ezzel a kórképpel, de a tünetek összetettsége miatt sokan soha nem jutnak el fogorvos-specialistához, így nem derül ki, hogy mi áll a tüneteik hátterében. 

A betegséggel a neuromuszkuláris fogászat foglalkozik, és még jelenleg is sok kutatás zajlik a témában, de abban egyre biztosabbak a szakértők, hogy a nőket ötször nagyobb arányban érinti, mint a férfiakat. Ennek pontos okait még vizsgálják, de vélhetően az anatómiai, hormonális vagy életmódbeli különbségek állhatnak a háttérben.

A férfiak felső állkapocscsontja vastagabb, mint a nőké, ami miatt a felső és alsó állkapocscsont találkozásánál kisebb terhelés éri az állkapocsízületet, így náluk kisebb arányban alakul ki a betegség alapjául szolgáló túlfeszülés.

Egyes teóriák szerint az ösztrogén és progeszteron mennyiségével is összefüggésbe hozható a fentiekben említett nemek közötti eltérés. Észrevették ugyanis, hogy a hölgy páciensek nagy része 19 -35 év közötti, mely a női szervezet legtermékenyebb időszaka, amikor ezeknek a hormonoknak a jelenléte számottevő. 

A TMD jellemző tünetei, a fogak csikorgatása, illetve összeszorítása tipikusan stresszre utaló tünetek, mely kiváltója lehet a betegségnek, illetve sok esetben a már kialakult egyensúlytalanságot súlyosbítja. Bár a stresszes élet korántsem csak a nőket érinti, a stressz kezelésében, a stresszre adott reakcióban jelentős különbség van férfiak és nők között.

Tudjon meg még többet a TMD-ről és ha Ön hasonló tünetekkel küzd, ne várjon tovább! Kérjen időpontot neuromuszkuláris fogászati konzultációra az info@rennerdr.hu e-mail-címen, vagy a 06-1-215-14-22-es telefonszámon! 
 
Betöltés...